O dihurjih > Nalezljive bolezni, cepljenja

Gripa - kasljanje, kihanje, ...

<< < (9/9)

ursheeka:
Mi pa cepljeni  8)  Hitro se pozdravite, Jasmina :)

maja01:
Z Inštituta za varovanje zdravja poročajo po povečanem številu obolelih za gripo - lastniki dihurjev (pa tudi ptic in mačk), ukrepajte temu primerno!

Da ponovimo ...

Klinični znaki pri dihurjih, ki se v večini primerov pojavijo približno 48 ur po okužbi, so podobni kot pri ljudeh – povišana telesna temperatura (40 °C in več), izcedek iz smrčka in oči, kihanje, kašljanje, utrujenost, slabša ješčnost.
Bolezen je praviloma blaga in preide brez večjih zapletov, bolj občutljivi pa so mladiči ter starejše in že bolne živali. Lahko pa pride do zapletov v obliki sekundarne bakterijske okužbe (običajno pljučnice) – kar skušamo preprečiti s preventivno antibiotično terapijo.

Če zbolite, dihurja osamite, stik z njim omejite na le najnujnejši. Pri tem svetujemo uporabo zaščitne maske in rokavic, pred kontaktom in po njem pa si razkužite roke. Omenjeni zaščitni ukrepi dokazano in preizkušeno pomagajo pri prečevanju širjenja okužbe z lastnikov na dihurje.

Poskrbite, da dihur ne bo prišel v stik s predmeti kot so npr. posoda in uporabljeni robčki, ki jih uporablja za gripo obolela oseba.

NIKOLI dihurja ne zdravite sami, NIKOLI mu ne dajajte zdravil, ki jih pri gripoznih obolenjih uporabljamo ljudje - aspirin, lekadol, nalgesin in podobna zdravila so za dihurje (in ostale domače živali) lahko usodna, saj presnova teh zdravil poteka drugače kot pri ljudeh. Že z eno samo tableto lekadola boste svojemu dihurju ali mačku naredili veliko škodo (sebi pa zelo visoke stroške), v najslabšem primeru pa žival lahko pogine.

Če dihur zboli, se glede zdravljenja obrnite na svojega lečečega veterinarja ali na Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce na Veterinarski fakulteti (01 4779 251).

Priporočamo tudi, da v obdobju pogostih okužb z virusom gripe dihurje predhodno naročajte za preglede v ambulantah (priporočilo velja tako lastnikom kot veterinarskemu osebju).

jasmina:
Jaz sem shranila stevilko od VF kar v telefon, zaenkrat ne kazeve z Jallo da bi se kaj nalezle od Zsolta, ne kiha, ne smrka, se vedno igriva, papca normalno, drzi se obreda, ko se zbudimo so obvezno na vrsti priboljski, danes me je se razveselila s smrdečim kakcem pod omaro. Jo pa obvezno zjutraj preverim takoj ko se zbudim, pa takoj ko pridem iz sluzbe, danes ponoc sem jo sla se gledat ko sem se ob treh zbudila. Maja a takrat predno je prisla k nama je imela gripo? Ko ji je ropotalo v pljučkih?

maja01:
Ne, je bil bakterijski bronhotraheitis.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Sitemap 
Go to full version