O dihurjih > Nalezljive bolezni, cepljenja

prehlad

(1/11) > >>

mashy:
mene pa zanima, če je lahko dihur prehlajen, tako kot pes ali mačka? da kiha, kašlja? je takrat nujno potrebno veterinarsko zdravljenje, ali se lahko sam pozdravi?

maja01:
Prehlad navadno ni "samo" prehlad. Tudi pri psu in macku ne. Pri kihanju in kasljanju pridejo v postev respiratorna obolenja kot so kuzni kaselj (kompleks bakt. in/ali virusnih obolenj), tujek, okuzba z virusom gripe, tezave s srcem, alergije, okuzba s srcno glisto in se kaksnim drugim "prijetnim" parazitom in se milijon drugih stvari.
Infekcijske bolezni se lahko pojavijo v blazji ali izrazitejsi obliki. Ce so klinicni znaki mocno izrazeni (v tem primeru suh kaselj, ze skoraj davljenje), se stanje poslabsuje, se pojavijo se drugi klinicni znaki (izcedek iz nosu, oci, povisana temperatura, apaticnost, se stanje poslabsa ob aktivnosti, ...) se seveda priporca obisk pri veterinarju, ustrezne preiskave in ustrezno terapijo. Ce gre za virusne in bakterijske okuzbe je to navadno antibioticna terapija, lahko z doloceno podporno terapijo (pri virusnih okuzbah za preprecevanje sekundarnih bakt. okuzb, ki lahko zadevo grdo zakomplicirajo), pri parazitarnih tezavah se da dolocene antiparazitike, itd.
Glede na to, da imajo dihurji nos ves cas pri tleh, pa je seveda mogoce, da ne gre za nic od nastetega in ce gre za nekaj kihanj dnevno, ce zakaslja parkrat na dan (kot bi se mu zaletelo). V tem primeru obisk veterinarja ni nujen, priporocam pa, da ga ob prvem pregledu na to opozorite in naj sam preceni stanje. Kot receno, ce se stanje slabsa, ce se frekvenca povecuje - bi bilo pametno peljat dihurja k vetu.

Imate kaksne konkretne tezave, ali sprasujes pac kar tako, v naprej, ker se stevilo resp. obolenj z jesenjo poveca?
m.

bibika20:
A ni tudi tako, da so dihurji dovzetni tudi za prehlade in druga podobna obolenja, ki jih na njih prenesemo mi sami, saj se jih oni lahko nalezejo!?!...Torej če smo mi prehlajeni, je velika možnost da se bo nalezel tudi naš mali prijateljček! :blik:

mashy:
vili je včeraj cel dan malo težko dihal, kot da bi se mu zataknil kakšen briket v grlu. kiha kot običajno, mogoče malo bolj, a ni tako hudo, kot je bilo zadnjič, ko sem morala oba z rudijem peljati k veterinarju (ko smo sumili na gripo). no, danes zjutraj pa se tudi jaz zbudim s hudim grlobolom, in potem sem sklepala, da sva se oba malo prehladila, ko sva zvečer bila na sprehodu na travniku. zdaj ga imam na opazovanju, če pa se bo stanje poslabšalo, da pripeljem v ljubljano na pregled. btw. bobek je pa čist zdrav, tako da mogoče ni prenosljivo. :/

maja01:
Humani prehlad povzrocajo rhinovirusi in virusi iz skupine picornavirusov, coronavirusov, adenovirusov, virusi parainfluence, ...

Dihurji se od cloveka lahko nalezejo le gripe, ki jo povzroca virus influence, obeh tipov, A in B (od zgoraj nastetih virusov). Prenos je mogoc v obe smeri.Pri vas sta se Vili in Rudi gripe nalezla od Matije (kar smo iz odvzetih brisov potrdili z molekularno metodo PCR. O tem klinicnem primeru imam jaz cez dobre tri tedne prijavljen poster na Konferenci Evropske zveze za bolezni divjih zivali v Rovinju).   
Prenos ostalih virusnih obolenj ni opisan, vecina virusov je zelo vrstno specificnih, v nasprotju z baktreijami in glivami, je pa seveda mogoce, da bi npr. oba naenkrat staknila okuzbo, pri cemer ni nujno, da gre za istega povzrocitelja oz. gre lahko za enakega povzrocitelja in dva razlicna tipa (humani, dihurski). Eventuelno bi slo lahko za okuzbo z virusom influence, ampak s tipom, ki ne povzroca hujsih klinicnih znakov (glede ne to, da je samo tipov influence A en kup in da niso vsi enako patogeni, je moznosti veliko).

Ce se bo klinicno stanje poslabsalo, oz. ne bo slo na boljse, ga pripelji se ta teden, sicer pa bi bilo itak fino, da naslednji teden pripeljes oba, zaradi uses. Jih je treba temeljito scistit in ju dat na nadaljno terapijo.
lp, m.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version