O dihurjih > Paraziti

usesne garje

(1/31) > >>

lovegood:
Veliko o tem se govori na "Cepitvi" a nihče ni razložil kaj pravzaprav to je in kaj povzroča? Mi lahko kdo razloži, prosim? Kako se to prenaša? Če ima dihurček garje, kaj vse mu lahko povzročijo? itd. Mora a biti grozno, da te ušea kar naprej bolijo in srbijo  :(

maja01:
He, he, he ... sploh ne dohajam vec povprasevanja s pisanjem "sticky tem" (glej Vroče) ...

Kopiram s spletne strani:

Ušesne garje ali ušesne pršice so drobni zajedavci, ki živijo v zunanjem sluhovodu in na koži okoli uhlja pri psih mačkah, pa tudi dihurjih. Prehranjujejo z ostanki kožnega tkiva in ušesnimi izločki. Povzročajo vnetje zunanjega dela sluhovoda, če okužba ni zdravljena pravočasno, pa lahko pride celo do predrtja bobniča in posledično oglušitve.

Značilen znak je otresanje z glavo in praskanje po ušesih. Izločke garij lahko v ušesnem kanalu vidimo kot drobljive temne pikice. Ob sumu na okužbo z ušesnimi garjami, naj vašo žival pregleda veterinar, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje. Če imate doma več živali, je potebno pregledati vse.

Prenašajo pa se z direktnim kontaktom z okuženo živaljo, z uporabo istih ležišč, ...

bibika20:
No...Jst sm mal se pozanimala tut o garjah, ker sem sumila, da jih ima moja tudi!Pa se mi zdaj zdi, da temu ni tako!Po ušesu se popraska samo tu in tam-ni konstantno prisotno in tudi z glavo ne stresa...Ter, ko ji čistim ušesa ob tem skoraj uživa in včasih celo zaspi (seveda se prve par sekund upira, pol se pa prepusti), torej je ne bolijo, kot bi jo bolela , če bi imela garje? :cheese:
Našla sem pa tudi eno slikico garij pri dihurčku:


Ter pod mikroskopom:

maja01:
Tale mikroskopska slikica ni taprava. Takole izgledajo od blizu:
odrasla garjajajceca

Bina:
BLJAK!!!! Sej vem da bi morala met rada vse živali, ampak tole je pa čist OGABNO! :sick:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version