O dihurjih > Reprodukcija

Kastracija vs. Implant

(1/13) > >>

Masa:
No, pa je skoraj tukaj. Cas za popravit princeso Liesl namrec. Zadnje case mi je ideja o implantu vse bolj privlacna, na enem danskem forumu je sicer cela debata ampak nazalost ne zna nihce prav dobro opisati plusov in minusov.

Jaz bi najraje nekaj, kar je kar se da preprosto in nebolece ampak hkrati permanentno (kar ne obstaja se mi zdi...?).
Se pravi, zakaj kastracija ali zakaj implant?

 :)

Jana:
Maja bo znala o tem veliko povedati. :yes:  :drool:

Masa:
Na to racunam  :fiii: :embarassed:

maja01:
Hormonski implanti se uporabljajo za kemicno kastracijo in pri terapiji nekaterih obolenj (predvsem pri hiperestrogenizmu, pri hormonsko odvisni inkontinenci, ...). Ti implanti delujejo tako, da prek hipofize vplivajo na sekrecijo spolnih hormonov.
Glede uporabe pri dihurjih (in pri nekaterih malih zivalih), se ni znano vse, saj studije se vedno trajajo (predvsem v smislu terapije vezane na tezave z nadledvicnimi zlezami). Nekateri avtorji njihovo uporabo vneto zagovarjajo tudi kot nadomestek za kastracijo (kot kemicna kastracija). Implant (deslorelin) pri dihurju deluje nekje med 6-24 mesecev. Odvisno od posamezne zivali.
Mi jih uporabljamo pri dihurjih, ki imajo tezave s hiperestrogenizmom (vezanim na obolenje nadledvicnih zlez), poleg teh so implantirani trije moji - ena terapevtsko, dva kot preventiva. Zato sem se odlocila sama, na podlagi prebranih studij in ostalih dokumentov (kot receno, studije se potekajo in vse kar je napisano so preliminarni rezultati in sklepanja na podlagi uporabe drugod in pri hormonskih obolenjih). Kaksen je dolgorocen ucinek, se ne ve. Sklepa se, da se prevenira razvoj tezav z adrenalkami, ni pa to dokazano. Tudi niso raziskani dolgorocni stranski ucinki.
Jaz sem Skratu hotela dat implant in ga kasneje (na podlagi razmisleka) vseeno tudi fizicno kastrirat, ker pa se implantov trenutno ne dobi in ker nisem zelela vec cakati (predvsem zaradi tega, ker mi je skakal po Taz in Neotu, tisto markiranje bi se lahko prezivela), sem se odlocila za obraten vrstni red. Torej jajca so ze sla stran, implant dobi, ko jih uspemo dobit.
Zakaj poleg kemicne kastracije se "fizicna"? Ker kastracija ni koristna samo za redukcijo spolnega vedenja, ampak tudi prevenira nastanek dolocenih tumorjev. In ce necesa ni, tumor tam ne more nastati. Zal so namrec tumorji rodil, prostate in mlecne zleze med pogostejsimi.

ursika_ursi:
Torej, če sem prav razumela, je potreba implante ''obnavljati'' na vsake toliko časa (kot si sama napisala bi naj deloval med 6-24 mesecev)?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 
Go to full version